Nieuws

Vestingcross Hulst
8
jul

Wereldkampioenschappen Veldrijden 2026 in Hulst ?

Gemeente Hulst & Provincie Zeeland officieel kandidaat voor Wereldkampioenschappen Veldrijden 2026

‘Wij zijn officieel kandidaat om – samen met Stichting Vestingcross en de KNWU – de Wereldkampioenschappen Veldrijden in 2026 naar Zeeland te halen”. Vol trots maakten Gedeputeerde Jo-Annes de Bat en Hulster wethouder Jean-Paul Hageman dit nieuws wereldkundig vanuit Perkpolder. Als alles goed gaat strijken op deze locatie, aan de oevers van de Westerschelde, binnen vijf jaar de allerbeste veldrijders ter wereld neer om uit te maken wie een jaar lang met de regenboogtrui mag rondfietsen. En dat mag best een ambitieus project worden genoemd.

‘De wielersport zit in het DNA van de Zeeuwen’ opent Gedeputeerde Jo-Annes de Bat. ‘Zeeland is trots dat ze de hoogste koersdichtheid van het land heeft, met tal van internationale UCI-wedstrijden van maart tot oktober. Met de komst van de Vestingcross vijf jaar geleden werd ook het gat in de winter gevuld. Gezamenlijk willen we nu inzetten op de doorontwikkeling naar het hoogste mondiale niveau. Met als kers op de taart het allerhoogst haalbare: een WK Cyclocross’ stelt de Bat.

‘De ligging van Hulst als meest Vlaamse stad van Nederland is hierbij absoluut een plus’, gaat wethouder Hageman verder. ‘Na de Corona-editie begin dit jaar – waar jammer genoeg geen publiek bij aanwezig kon zijn – waren de reacties vanuit alle hoeken zó positief dat het ons deed dromen van meer. De komende jaren keren we voor de UCI World Cup uiteraard terug naar de Vestingwerken in Hulst centrum maar voor het Wereldkampioenschap, waar al gauw 30 tot 50.000 mensen op afkomen, is de locatie van Perkpolder meer geschikt. Sowieso een locatie die voor spectaculaire beelden zorgt.’

Afwachten

Het wordt – in geval van toewijzing – een grensoverschrijdend evenement. ‘We zien nu jaarlijks al duizenden Vlamingen de grens oversteken voor de Vestingcross’, vertelt de wethouder verder. ‘Maar ook mensen uit Duitsland, Engeland of Spanje vonden al de weg naar Hulst de voorbije jaren. Dat zal in een geval van een WK niet anders zijn, integendeel’ blikt hij al reikhalzend vooruit.

‘Zeeland beschikt al over een goed uitgeruste fietsinfrastructuur. Maar dit wereldkampioenschap willen we ook gaan inzetten als kapstok voor een verdere uitbouw van het fietsen in het algemeen, zowel recreatief als competitief. Maar ook functioneel, zoals bijvoorbeeld in het havengebied. En we willen ons vooral ook tonen aan de rest van de wereld: aan die tienduizenden toeschouwers en miljoenen tv-kijkers wereldwijd’, besluit Gedeputeerde de Bat.

Nu is het alleen nog nagelbijtend afwachten tot eind september. Dan vinden in België de Wereldkampioenschappen wielrennen plaats.Dan worden meteen ook een aantal WK’s voor de komende jaren toegewezen. Waaronder dat van 2026. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

 

WK veldrijden 2026